Ticaret Bakanlığı Uyardı
Bu haber 12 Eylül 2023 - 16:47 'de eklendi ve 182 views kez görüntülendi.
-
-
Ticaret Bakanlığı Daire Başkanı Meral Karaaslan etiketsiz deterjanları almamaları konusunda vatandaşlara uyarıda bulundu. Karaaslan, “Üzerinde hiçbir şekilde etiket ve uyarı yok. İçeriğinde ne olduğu belli değil. Bir çocuk çok kolay bir şekilde plastik şişeye doldurulmuş ürünü meyve suyu zannedip içebilir. Maalesef bu şekilde oluşmuş çok fazla kaza var.” dedi. Peki deterjan alırken nelere dikkat etmeli? işte detaylar… (HABERİN DEVAMINI OKUMAK İÇİN LÜTFEN FOTOĞRAFIN ÜZERİNE TIKLAYINIZ…)
(HABERİN DEVAMINI OKUMAK İÇİN FOTOĞRAFIN ÜZERİNE TIKLAYINIZ…)
-
-
Ticaret Bakanlığı, deterjanların kullanımı alımı ile ilgili vatandaşlara dikkatli olmaları gerektiği çağrısında bulundu. Tüketiciler tarafından mutlaka kullanım talimatlarına uygun olarak kullanılması gerektiğine dikkat çekerek, mutlaka içeriklerini ve kullanım durumlarını kontrol etmeliler ifadesini kullandı. Ayrıca Bakanlık, “Nikrik asit miktarının içeriğin yüzde 20’sini aşmamalı.” şeklinde konuştu.(HABERİN DEVAMINI OKUMAK İÇİN LÜTFEN FOTOĞRAFIN ÜZERİNE TIKLAYINIZ…)
-
-
“İÇERİKLERİ VE ETİKET BİLGİLERİNİN UYUMLU OLUP OLMADIĞI KONTROL EDİLİYOR” Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması, Piyasa Gözetimi ve Denetimi Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Meral Karaaslan, tüketicilerin kullandıkları deterjanların içeriğini mutlaka kontrol etmesi gerektiğini ifade ederek, “Deterjanlar kimyasal ürünler. Dolayısıyla bunların tüketiciler tarafından mutlaka kullanım talimatlarına uygun olarak kullanılması gerekiyor. Biz bakanlık olarak yaptığımız denetimlerde laboratuvar incelemelerinden önce mutlaka içerikleri ve etiket bilgilerinin uyumlu olup olmadığını kontrol ediyoruz. Güvenlik bilgi formları var. Bu formlarla, etiket bilgilerini kontrol ediyoruz. Örneğin etikette aşındırıcı olduğuna dair bir bilgi var mı, göze, solunum yollarına zarar verir, eldivenle kullanılmalıdır gibi bir takım uyarıların bulunması gerekiyor. Bu uyarıların da mutlaka içeriğe uygun olarak yapılması gerekiyor. Laboratuvara geldiği zaman öncelikle içerikleriyle, tehlike sembollerinin uyumlu olup olmadığını kontrol ediyorlar” şeklinde konuştu.
(HABERİN DEVAMINI OKUMAK İÇİN FOTOĞRAFIN ÜZERİNE TIKLAYINIZ…)
-
-
“ETİKETLER OKUNMALI” Ticaret Bakanlığı Daire Başkanı Meral Karaaslan, vatandaşlara çağrıda bulundu. Etiketi olmayan ürünlerin kesinlikle kullanılmaması gerektiğini ifade ederek, “Bizim tüketiciler için en önemli uyarımız. Tüketicilerin açıkta satılan deterjanlardan uzak durmaları gerekiyor. Üzerinde hiçbir şekilde etiket ve uyarı yok. İçeriğinde ne olduğu belli değil. Bir çocuk çok kolay bir şekilde plastik şişeye doldurulmuş ürünü meyve suyu zannedip içebilir. Maalesef bu şekilde oluşmuş çok fazla kaza var. Bu tür etiketi, ambalajı olmayan ürünlerden tüketicilerimizin mutlaka uzak kalması gerekiyor” şeklinde konuştu. “ÖLÜME KADAR GİDEN VAKALAR OLUYOR” “Hiçbir ürün, başka bir ürünle karıştırılmamalı” diyen Meral Karaaslan, iki ürünün karıştırılması sonucu ölümlerin ve ağır kazaların yaşanabildiğini ifade ederek bu tür işlemden tüketicilerin kesinlikle uzak durması gerektiğini belirtti. Karaaslan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bazen çamaşır suyu ve yağ çözücü karıştırılıyor. Bazen kir çözücü karıştırılıyor. O kadar tehlikeli ki. İki ürünün karışması sonucunda yüzey temizleyicinin içerisinde amonyak varsa zehirli klor gazı ortaya çıkıyor. Bu gazın solunması direkt olarak solunum yollarını etkileyen hatta ölüme götüren bir vaka. Zaten bu tür temizlik dar alanlarda yapılıyor. Dar bir alanda tüketici çamaşır suyuyla, kireç çözücüyü karıştırırsa bronşit, astım gibi bir hastalığı varsa maalesef ölüme kadar giden vakalar oluyor. Dolayısıyla hiçbir şekilde karıştırmamak gerekiyor. “NİTRİK ASİT MİKTARININ YÜZDE 20’Yİ AŞMAMALI” Yapılan denetimlere değinen Meral Karaaslan, bazı ürünlerde miktarı aşan nikrik asit tespit edildiğini ve bu ürünlerin toplatıldığını belirterek, “Kuvvetli asit baz dediğimiz ürünlerde özellikle, kireç çözücü, yaz çözücü gibi ürünlerde nikrik asit çok önemli bir kimyasal. Evsel kullanımlarda bu nikrik asit miktarının içeriğin yüzde 20’sini aşmaması gerekiyor. Nikrik asit yani kuvvetli asitle ilgili tespitlerimiz oldu. Limiti aşan ürünlerle ilgili de güvensizlik kararı vererek, bu ürünleri toplattık. Bazen içerikte çok küçük bir eksik görebiliyoruz. Üreticiye mutlaka bunları düzeltmesi gerektiğini söylüyoruz” ifadelerini kullandı.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER