Rehberlik Modelleri tarihsel gelişim sürecinde zamanla ortaya çıkmıştır.
Bireyin önce ilgileri ölçülür ve aynı zamanda mesleklerin gerekliliği saptanır.Basit bir eşleştirme ile birey ve hangi özelliklere eşleştiği belirlenir. Bireye bak senin özelliklerin bunlar bunlar ve şunlar sana uyuyor bunları seçebilirsin denebilir.
1.Aşama : Bireyin Özelliklerini Belirle
2.Aşama : Mesleğin Özelliklerini Belirle
3.Aşama : Mesleğe Yerleşme
Klinik modelinde insanlara hasta gözüyle bakılır ve önce insanları teşhis etmek ister. Ölçme araçları , klinik tekniklerle, psikolojik testler ile bireyi tanımayı amaçlar. Buradan çıkan sonuçla problemleri belirler ve iyileştirici önlemlere ve tedavilere yer verir.
İnsanların hayatlarına yön verecek kararları doğru almalarını sağlamak için onlara yardımcı olan modeldir.Kişiye karar verme teknikleri öğretilir.Burada dikkat edilmesi nokta aslında bireye balık vermiyoruz ona nasıl balık tutulacağını anlatıyoruz.
En ideal yöntemdir. Gelişimsel model bireyin gelişimsel görevlerini , gelişimsel dönem özelliklerine dikkat etmekte ve birey bir bütün olarak ele almaktadır. Soruda bireyin gelişim görev veya dönemlerinden bahsediyorsa bu şıkka yöneleceğiz arkadaşlar .Gelişimsel model insanların sorunlu veya sorunsuz olmaları dahilinde rehberlik hizmeti alabileceğini savunur.Rehberlik hizmetlerinin herkese açık olduğunu ve sorun odaklı olarak görülmediğini savunur.