Çürümüş Domatesleri Atıyorsanız Artık Bir Daha Atmayacaksınız!
Bu haber 20 Mayıs 2023 - 19:17 'de eklendi ve 60 views kez görüntülendi.
-
-
Çürümüş Domatesleri Atıyorsanız Artık Bir Daha Atmayacaksınız!
ÇÜRÜYEN SEBZE VE MEYVELERİ ASLA ÇÖPE ATMAYIN
Domates; kırmızı rengiyle, içerdiği su oranıyla özellikle yaz aylarının vazgeçilmez bir sebzesi. Bazen fark etmeden çürüttüğümüz domateslerin sonu, içimizi çok acıtsa da, ne yazık ki çöp kovaları olabiliyor. Ancak çürümüş halinin bile birbirinden farklı faydası var.
(haberin devamını görmek için fotoğrafa tıklayınız)
-
-
Özellikle eğer domates yetiştiriyorsanız, domateslerinizin bolca kalsiyuma ihtiyacı olacağını bilmelisiniz. Bolca kalsiyum merkezi olarak bilinen yumurta kabuklarını blenderdan geçirip toz haline getirin. Daha sonra bu tozu domateslerinizin toprağına ekleyin. Faydasını kısa sürede göreceksiniz.
Hazırladığınız o tozdan siz de bir kaşık yiyebilirsiniz, vücudunuz için inanılmaz besin deposu. Çiğ yemekten iğrenirseniz de salatanıza ya da yemeklerinize ekleyebilirsiniz bu tozu.
Ya da kullandığınız limonlara hiç elleşmeden bulaşık makinenize yerleştirirseniz, hem bardaklarınız pırıl pırıl olacak hem de makinenin içinde kötü koku oluşmasını engelleyecek.
Salça yaparken çürümeye yeni başlamış domatesleri de kullanabiliriz. Zaten salça yapmak da domatesleri bir bakıma çürütmek değil mi? Domates salçasını şişe konserve yaparken hazırlarsak daha da verimli olacaktır. Konserve yapmak için soyulan domates kabukları, domateslerin tepe kısımları ve hafif çürük domatesler ile gayet lezzetli bir salça hazırlayabiliriz. Hem de mutfağımızdan hiç atık çıkmamış olur.
Domates, her mevsimde ulaşabilseniz de, aslında yazın yetişir. Çoğumuz mevsiminde alınan domatesleri konserve yaparak kışa hazırlamak için genellikle ezilmiş, yumuşamış domatesleri kullanırız. Bu aşamada ileri seviyede çürümüş domatesleri de, çürük yerlerini ayırarak, konserve yapmak için kullanabiliriz. Sakın çürük yerlerini çöpe atmayalım, şimdi sıra ona geliyor.
Evet, belki de domatesleri değerlendirmenin en keyifli ve heyecanlı yolu bu diyebiliriz. Bir kısmı ya da tamamı çürümüş domateslerin çürüyen yerlerini halka şeklinde keserek toprağa gömüyoruz ve düzenli olarak suluyoruz. Tabii güneş de görürse daha iyi olur. Daha sonra büyüyen fideleri uygun bir şekilde yeni yerlerine yerleştirerek verimi arttırabiliriz.
Domatesin cilde faydalarını bilmeyen yoktur. Birbirinden farklı domates maskelerini hazırlarken kullanacağımız domatesleri seçerken yeni çürümeye başlamış domatesleri seçerek onları da değerlendirmiş oluruz. Yalnız domates alerjen bir sebze olduğu için dikkatli kullanmak gerekiyor. Özellikle kuru ve hassas bir cildiniz varsa tavsiye edilmediğini belirtmek isteriz.