25 Ekim’de Yanı Yarın Gerçekleşiyor
Bu haber 24 Ekim 2022 - 16:04 'de eklendi ve 319 views kez görüntülendi.
-
-
Astronotlar, Uzmanlar, Bilim İnsanları Açıkladı..! Yarın Saat 12.50 de Gerçekleşecektir. Herkes Bu Anı Bekliyor.. Peki Yarın Ne Olacak? Detaylar Haberimizin Devamında ……………(haberin devamini görmek ve okumak için resmin üzerine tiklayarak diğer sayfaya geçiş yapiniz)
-
-
Uzun süredir merakla beklenen yılın ikinci Güneş Tutulması için az bir zaman kaldı. Dünyanın birçok yerinden görülebilecek olan yılın ikinci güneş tutulması ne zaman? Ay’ın yörünge hareketi sırasında Dünya ile Güneş arasına girmesi ve dolayısıyla Ay’ın Güneş’i kısmen ya da tümüyle örtmesi sonucunda gözlemlenen güneş tutulması Türkiye’den izlenebilecek mi? İşte bu soruların yanıtı…(haberin devamini görmek ve okumak için resmin üzerine tiklayarak diğer sayfaya geçiş yapiniz)
-
-
Yılın ikinci Güneş Tutulması için sayılı günler kaldı. Yaklaşık 2 saat süreceği tahmin edilen ve etkileri oldukça merak edilen güneş tutulmasının ne zaman yaşanacağı ve Türkiye’den görülüp görülemeyeceği konusunda internetten aramalar devam ediyor.
GÜNEŞ TUTULMASI NE ZAMAN GERÇEKLEŞECEK?
Önemli gök olayları takvimine göre tutulmalar yılda 4 kez oluyor, ikisi ay tutulması, ikisi güneş tutulması olarak geçiyor. 2022 takvimine göre ise güneş tutulmasının ikincisi 25 Ekim’de gerçekleşecek.
GÜNEŞ TUTULMASI TÜRKİYE’DE SAAT KAÇTA GÖRÜNECEK?
Parçalı Güneş tutulması, Türkiye Saati ile 12:40 ve 15.05 saatleri arasında meydana gelecek.
Tutulmanın maksimum evresi ile 13.50 olacak. Bu sürede Güneş diskinin yüzde 50’si örtülecek……. Peygamber Efendimiz Güneş Tutulması İle İlgili ………..(haberin devamini görmek ve okumak için resmin üzerine tiklayarak diğer sayfaya geçiş yapiniz)
-
-
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı, Husuf ve Küsuf namazlarının ne olduğunu ve nasıl kılındığını açıkladı.
Güneş tutulmasına küsuf, ay tutulmasına husuf denir. Peygamberimiz (s.a.s.), oğlu İbrahim’in öldüğü gün güneş tutulması üzerine şöyle demiştir: “Ay ve güneş Allah’ın varlığını ve kudretini gösteren alametlerdir. Bunlar hiç kimsenin ölümünden veya yaşamasından/doğmasından dolayı tutulmazlar. Ay veya güneş tutulmasını gördüğünüz zaman, açılıncaya kadar namaz kılın, dua edin.”
[Buhari, Küsuf, 1, 15; Müslim, Küsuf, 5). Hz. Peygamber (s.a.s.)’in kendisinin de güneş tutulduğunda mescide giderek namaz kıldığı rivayet edilmiştir (Müslim, Küsuf, 3-5)]
KÜSUF NAMAZI NASIL KILINIR?
Küsuf namazı, nafile namazlar gibi ezansız, kametsiz ve hutbesiz olarak, en az iki rekat olmak üzere, gündüz, cemaatle kılınır. Sünnet olduğunda ittifak vardır. İmam her rekatta normal namazlara göre daha uzun, Ebu Hanife’ye göre gizli, İmameyn’e göre açıktan Kur’an okur. Namazdan sonra imam ayakta kıbleye karşı veya cemaate dönük şekilde oturarak güneş açılana kadar dua eder. Cemaatle kılınmadığı durumlarda bu namaz tek başına da kılınabilir. Kerahet vakitlerinde küsuf namazı kılınmaz.
[Merginani, el-Hidaye, I, 88; Kasani, Bedai’u’s-sanai’, Beyrut, 1982, I, 280-282; İbn Nüceym, el-Bahr er-Raik, II, 181]
Şafii mezhebine göre ise, kerahet vakitlerinde küsuf namazı kılınabildiği gibi, kılarken de her rekatında iki rüku yapılır. Her bir rükudan sonra Fatiha okunur. Namazdan sonra da cuma ve bayram hutbesi gibi hutbe okunur.
[Nevevi, el-Mecmu’, Daru’l-Fikr, ts. , V, 44-53; İbn Rüşd, Bidayetü’l-müctehid, Mısır, 1395/1975, I, 210-213]
HUSUF NAMAZI NASIL KILINIR?
Husuf namazına gelince, bunun sünnet olup olmadığı ve cemaatle kılınıp kılınmayacağı tartışmalıdır. Ay tutulması güneş tutulmasından daha fazla olduğu halde Peygamberimiz (s.a.s.)’inbu sebeple namaz kılmadığını öne süren Ebu Hanife ve Malik, husuf namazının sünnet olmadığını söylemişlerdir. Ancak böyle bir durumda tek başına iki rekat namaz kılınabilir, fakat cemaat yapılmaz. Şafii ve Ahmed b. Hanbel’e göre ise hüsuf namazı da küsuf namazı gibi sünnettir, cemaatle kılınır.
[Kasani, Bedai’u’s-sanai’, Beyrut, 1982, I, 282; Nevevi, el-Mecmu’, Daru’l-Fikr, ts. , V, 44-45; İbn Rüşd, Bidayetü’l-müctehid, Mısır, 1395/1975, I, 213]
NÂFİLE NAMAZLARIN KILINIŞI
KÜSUF VE HUSÛF NAMAZI NASIL KILINIR?
Kaynak: Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı, Diyanet
İslam ve İhsan